SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa z pieczoną papryką

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kremowa zupa z pieczoną papryką

Idealna rozgrzewająca zupa na jesienne popołudnie.

Składniki:

Kremowa zupa z pieczoną papryką

 

  • ( na 1 porcję )
  • 2 czerwone papryki
  • 1/4 papryczki pepperoni
  • 1 bulion Babuni Drobiowy z natką pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z czosnkiem i chili
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka serka śmietankowego do dekoracji
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 zgrillowane grzanki

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z pieczoną papryką
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i dzielmy na połówki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą. Zapiekamy w 190 C aż papryka będzie miękka. Wymujemy i usuwamy z papryki skórkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. W garnuszku rozpuszczamy bulion z wodą . Dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w paski. Doprawiamy bazylią i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy i miksujemy blenderem Triblade. Nalewamy do talerzyków i dekorujemy świeżą papryką, serkiem i natką pietruszki. Podajemy z grzankami.

Tagi:

papryka