alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Kremowa zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowa zupa z soczewicy, kremowa zupa z soczewicy

Kremowa zupa z soczewicy

Składniki:

Kremowa zupa z soczewicy

 

  • 3 ziemniaki
  • 1 płaska łyżeczka chilli w płatkach
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 3 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z soczewicy
Soczewicę moczyć przez noc, odsączyć. Obraną cebulę posiekać, wyspać na rozgrzany olej, dodać chili, podsmażyć. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać, podsmażyć. Wsypać soczewicy, smażyć minutę, zalać wywarem. Gotować 40 minut. Dodać szafran. Gotować aż soczewica będzie miękka. Zmiksować. Przyprawić. Wymieszać z sokiem z pomarańczy. Podgrzać.

Tagi:

soczewica