Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kremowa zupa z zielonej sałaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Od lat w sezonie przytrafia mi się posiadanie nadmiaru sałaty. Przypadkowo trafiłam kiedyś na przepis na zupę z sałaty.

Kremowa zupa z zielonej sałaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa zupa z zielonej sałaty

 

  • 1 główka sałaty
  • 3 szalotki
  • 1/4 pęczka kopru
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z zielonej sałaty
Usiekać obraną szalotkę i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu ( masło + 2 łyżki oleju). Umyć i osuszyć sałatę. Pokroić w paski po usunięciu głąba. Wrzucić wraz z posiekanym koprem na cebulkę i smażyć 3 minuty aż zmięknie. Zalać bulionem i gotować 5 minut. Zmiksować zupę razem ze śmietanką. Doprawić do smaku. Chleb tostowy pokroić na 4 paski każdą kromkę. Skropić olejem. Rozgrzać patelnię i usmażyć ,, paluchy" z chleba na rumiano. Podawać zupę na ciepło ( nie za gorącą) z grzankami , posypaną pokrojonym szczypiorem.
Kremowa zupa z zielonej sałaty
Zrumienić na tłuszczu drobno usiekaną cebulkę szalotkę
Kremowa zupa z zielonej sałaty
Do cebuli dołożyć pokrojoną sałatę i koperek
Kremowa zupa z zielonej sałaty
Po ugotowaniu zupę zmiksować ze śmietanką i doprawić
Kremowa zupa z zielonej sałaty
Przygotować grzanki z chleba tostowego zrumienionego na odrobinie oleju