Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kremowe grochotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Groch gotowany jak risotto, dlatego grochotto.

Kremowe grochotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowe grochotto

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kremowe grochotto
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać posiekany czosnek, curry, pieprz i kurkumę. Chwilę razem smażyć. Wsypać groch i smażyć 1-2 minuty. Wlać 1 szklankę bulionu i gotować na małym ogniu bez przykrycia tak długo, aż groch "wypije" cały płyn. Dolać ok. pół szklanki bulionu, wymieszać i gotować dalej. Czynność powtarzać tak długo, aż groch będzie całkiem miękki. Groch zdjąć z ognia. Dodać do niego masło i powoli mieszać, aż masło się rozpuści, a sos uzyska kremową konsystencję. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Kremowe grochotto
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Kremowe grochotto
Cebula z dodatkiem posiekanego czosnku i przypraw.
Kremowe grochotto
Groch dodany do cebuli czosnku i przypraw i podsmażony.
Kremowe grochotto
Masło dodane do ugotowanego jak risotto grochu.

Tagi:

groch