Kremowe risotto z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Risotto to dobry pomysł na szybki obiad, U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne.

Kremowe risotto z szynką

Składniki:

Kremowe risotto z szynką

 

  • 100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry
  • 150 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 2,5 szklanek bulionu
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starty parmezan
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kremowe risotto z szynką
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż będzie miękki. Dodajemy wtedy serek śmietankowy i dokładnie wszystko mieszamy Risotto od razu wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.