darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Kremowe risotto z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mocno kremowe risotto z mrożonymi kurkami

Kremowe risotto z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowe risotto z kurkami

 

  • 1 spora cebula
  • 200 g ryżu arborio
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 garście mrożonych kurek (obgotowanych przed mrożeniem)
  • ok litr bulionu wołowego
  • 200 ml białego wina
  • 50 g śmietanki 30%
  • 50 g sera dziugas
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kremowe risotto z kurkami
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać kurki i mieszać co jakiś czas, aż się rozmrożą. Dodać ryż i zalać winem, zwiększyć ogień. Po wyparowaniu wina dodać dwie szklanki bulionu,wymieszać. Po wchłonięciu dodawać kolejną szklankę bulionu i mieszać dość często. Gdy ryż zmięknie, dodać śmietankę,pieprz, zamieszać i dodać ser. Na małym ogniu doprowadzić do połączenia się składników. Można jeszcze posolić do smaku ale mój bulion był dość słony, zatem danie tego nie wymagało:-)
Kremowe risotto z kurkami
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle
Kremowe risotto z kurkami
do cebuli dodajemy zamrożone kurki i rozmrażamy
Kremowe risotto z kurkami
dodajemy ryż arborio i zalewamy szklanką wina
Kremowe risotto z kurkami
na koniec dodajemy ser dziugas lub parmezan