SUPERPRZEPIS

Risotto z kapustą włoska i boczkiem

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Risotto z kapustą włoska i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Smaczne, niezwykle łatwe do przygotowania, kolorowe, delikatne i bardzo kremowe risotto.

Składniki:

Risotto z kapustą włoska i boczkiem

 

  • /2 porcje/
  • 200 g ryżu arborio
  • ok. 600 ml domowego bulionu warzywnego
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150-200 g chudego boczku
  • 150-200 g włoskiej kapusty
  • ok. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 40 g świeżo startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 liść laurowy
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z kapustą włoska i boczkiem
Przygotować bulion warzywny, który powinien być gorący / może delikatnie gotować się na małym ogniu/ przez cały czas przygotowania risotto.

-Boczek pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a cebulę drobno posiekać.

-Na patelni rozgrzać oliwę i dodać połowę pokrojonego boczku /resztę usmażyć osobno/ , delikatnie podsmażyć, po czym dodać cebulę i chwilę poddusić.

-Do podsmażonego z cebulą boczku wrzucić kapustę, liść laurowy, nasiona kminu i dusić kilka minut.

-Dodać ryż i mieszając smażyć 2-3 minuty. -Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.

-Kiedy z patelni przestanie unosić się aromat alkoholu wlać niewielką ilość bulionu tak, aby delikatnie pokrył powierzchnię ryżu. -Cały czas mieszając/ na małym ogniu/ dolewać stopniowo gorący bulion ,który wchłaniany jest stopniowo przez ryż.

-Czynność powtarzać do chwili, aż ryż będzie ugotowany, ale nie rozgotowany /ok.15 -17min./

-Wyjąć listek laurowy.

-Gotowe risotto , które powinno mieć konsystencję półpłynną zdjąć z ognia, dodać do niego połowę startego parmezanu, doprawić do smaku solą , pieprzem, delikatnie wymieszać, przykryć pokrywką i pozwolić mu chwilkę odpocząć.

-Nałożyć na talerze /powinny być głębokie /.

-Risotto posypać pozostałym serem i podsmażonym, chrupiącym boczkiem.

-Ozdobić świeżymi listkami tymianku.
Risotto z kapustą włoska i boczkiem
Przygotować bulion warzywny kapustę cebulę i boczek pokroić.
Risotto z kapustą włoska i boczkiem
Boczek cebulę i kapustę podsmazyć na oliwie.
Risotto z kapustą włoska i boczkiem
Dodać ryż wino i stopniowo w czasie gotowania dolewać gorący bulion.
Risotto z kapustą włoska i boczkiem
Gotowe risotto nałożyć na talerze posypać serem i ozdobić tymiankien.