Sposób przygotowania:
Kremówka papieska wg dajanecka
Przepis ciasto:
Ciasto jest trochę pracochłonne. Wszytskie wymienionenione składniki na ciasto łączymy ze sobą, dodatkowo dodajemy wody- tak około 15 ml średnio. wyrabiamy nasze ciasto. Tylko masło ma nam się nie rozpuścić w rękach. Tworzymy z niego kulę. W dalszej koljeności na nasze wyłożoną Stolnice -wysypujemy mąkę, wykładamy nasze ciasto i rozwałkowywujemy je na kształc a'la gwiazda. Na rozwałkowane ciasto kładziemy pozostałą cześć masła. I składamy je w kopertę.
Dalej zajmując się ciastem musimy go wałkowac na kształt prostokąta i skłądamy go na 3 części oczywiście wałkujemy dalej.Dalej składamy dwa razy na cztery warstwy,lecz pamiętamy,ze za każdym razem wałkujemy. Został nam już tylko jeden etap- ostatni- składamy ciasto na trzy warstwy i wałkujemy,przygotowane ciasto musimy odłożyć do lodówki na okres dwóch godziin.
Po okresie dwóch godzin musimy wyciągnąc jedną cześć ciasta. Wałkujemy je na kształt naszej blaszki, a dokładnie jej spodu. Takie ciasto wykładamy na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na tempr 180 stopni. Po okresie 4-5 minut zwiększamy temp do 200 stopni. Okres pieczenia srednio 15 minut.
Druga cześć ciasta przygotowujemy tak samo:)
Nadzienie:
Jest proste w wykonaniu i nie sprawi nam wielu kłopotów.
300 ml mleka nastawiamy w garnuszku na ogień-zagrzewamy. Do drugiej cześci dodajemy jaja, cukier oraz mąkę. Miksujemy na gładką mase, którą dodajemy do ciepłęgo mleka. Gdy przestanie nam gęstnieć zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy .
200 gram masła dzielimy nna małe kawałki i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy budyń- jego kilka łyżek. Dodajemy w dalszej kolenosci aromat waniliowy i oczywiście musimy miskować.
Na 1 ciasto wykladamy nasza mase i przykrywamy druga częścią.
Polecam
Ciasto jest trochę pracochłonne. Wszytskie wymienionenione składniki na ciasto łączymy ze sobą, dodatkowo dodajemy wody- tak około 15 ml średnio. wyrabiamy nasze ciasto. Tylko masło ma nam się nie rozpuścić w rękach. Tworzymy z niego kulę. W dalszej koljeności na nasze wyłożoną Stolnice -wysypujemy mąkę, wykładamy nasze ciasto i rozwałkowywujemy je na kształc a'la gwiazda. Na rozwałkowane ciasto kładziemy pozostałą cześć masła. I składamy je w kopertę.
Dalej zajmując się ciastem musimy go wałkowac na kształt prostokąta i skłądamy go na 3 części oczywiście wałkujemy dalej.Dalej składamy dwa razy na cztery warstwy,lecz pamiętamy,ze za każdym razem wałkujemy. Został nam już tylko jeden etap- ostatni- składamy ciasto na trzy warstwy i wałkujemy,przygotowane ciasto musimy odłożyć do lodówki na okres dwóch godziin.
Po okresie dwóch godzin musimy wyciągnąc jedną cześć ciasta. Wałkujemy je na kształt naszej blaszki, a dokładnie jej spodu. Takie ciasto wykładamy na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na tempr 180 stopni. Po okresie 4-5 minut zwiększamy temp do 200 stopni. Okres pieczenia srednio 15 minut.
Druga cześć ciasta przygotowujemy tak samo:)
Nadzienie:
Jest proste w wykonaniu i nie sprawi nam wielu kłopotów.
300 ml mleka nastawiamy w garnuszku na ogień-zagrzewamy. Do drugiej cześci dodajemy jaja, cukier oraz mąkę. Miksujemy na gładką mase, którą dodajemy do ciepłęgo mleka. Gdy przestanie nam gęstnieć zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy .
200 gram masła dzielimy nna małe kawałki i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy budyń- jego kilka łyżek. Dodajemy w dalszej kolenosci aromat waniliowy i oczywiście musimy miskować.
Na 1 ciasto wykladamy nasza mase i przykrywamy druga częścią.
Polecam
edytaha
dajanecka
Ciasto jest trochę pracochłonne. Wszytskie wymienionenione składniki na ciasto łączymy ze sobą, dodatkowo dodajemy wody- tak około 15 ml średnio. wyrabiamy nasze ciasto. Tylko masło ma nam się nie rozpuścić w rękach. Tworzymy z niego kulę. W dalszej koljeności na nasze wyłożoną Stolnice -wysypujemy mąkę, wykładamy nasze ciasto i rozwałkowywujemy je na kształc a'la gwiazda. Na rozwałkowane ciasto kładziemy pozostałą cześć masła. I składamy je w kopertę.
Dalej zajmując się ciastem musimy go wałkowac na kształt prostokąta i skłądamy go na 3 części oczywiście wałkujemy dalej.Dalej składamy dwa razy na cztery warstwy,lecz pamiętamy,ze za każdym razem wałkujemy. Został nam już tylko jeden etap- ostatni- składamy ciasto na trzy warstwy i wałkujemy,przygotowane ciasto musimy odłożyć do lodówki na okres dwóch godziin.
Po okresie dwóch godzin musimy wyciągnąc jedną cześć ciasta. Wałkujemy je na kształt naszej blaszki, a dokładnie jej spodu. Takie ciasto wykładamy na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na tempr 180 stopni. Po okresie 4-5 minut zwiększamy temp do 200 stopni. Okres pieczenia srednio 15 minut.
Druga cześć ciasta przygotowujemy tak samo:)
Nadzienie:
Jest proste w wykonaniu i nie sprawi nam wielu kłopotów.
300 ml mleka nastawiamy w garnuszku na ogień-zagrzewamy. Do drugiej cześci dodajemy jaja, cukier oraz mąkę. Miksujemy na gładką mase, którą dodajemy do ciepłęgo mleka. Gdy przestanie nam gęstnieć zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do wystudzenia. Od czasu do czasu mieszamy .
200 gram masła dzielimy nna małe kawałki i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy budyń- jego kilka łyżek. Dodajemy w dalszej kolenosci aromat waniliowy i oczywiście musimy miskować.
dajanecka
Polecam
edytaha
W swoim profilu możesz dokonać edycji przepisu i poczekać na zatwierdzenie moderatora.
dajanecka
Niesttey nie widze opcji edytuj, gdzie jej szukac? bede wdzieczna za odp
edytaha
Wchodzisz w "mój profil", potem w zakładkę "moje". Tam po prawej stronie przepisu jest ikonka lupki :)
dajanecka