ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kremówka wadowicka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrobiłam ciasto kremówka wadowicka z kartonu, przygotowałam ją po swojemu,inny kształt, krem do przełożenia bardziej kwaśny.

Kremówka wadowicka po mojemu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremówka wadowicka po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Kremówka wadowicka po mojemu

ETAP 1:

Kremówka wadowicka po mojemu
Same jajka trzeba dobrze mikserem zmiksować.

jajka dobrze mikserem utrzeć, użyłam 8 jajek bo miałam malutkie "M" wiejskie

ETAP 2:

Kremówka wadowicka po mojemu
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.

Do jajek wsypać ciasto i mikserem miksować z 4 minuty, forma wysmarowana masłem i obsypana tartą bułką, do formy wlać ciasto.

ETAP 3:

Kremówka wadowicka po mojemu

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól 35 minut, ciasto wystudzone wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.

ETAP 4:

Kremówka wadowicka po mojemu

1/2 litra mleka zagotować, w pozostałym mleku wymieszać proszek kremowy z mąką ziemniaczaną (chciałam mieć bardziej gęsty krem) i wlać do mleka do zagęszczenia mieszać, masę dobrze wystudzić, do zimnej masy dodać miękkie masło, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki na gładki krem.

ETAP 5:

Kremówka wadowicka po mojemu

Blaty ciasta nasączyć wodą z cytryną, na pierwszy blat rozsmarować z 3/4 kremu, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć, blat posypać kakao i szprycą nałożyć resztę kremu.

ETAP 6:

Kremówka wadowicka po mojemu

Ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.