Sposób przygotowania:
Kremówka wadowicka po mojemuETAP 1:
jajka dobrze mikserem utrzeć, użyłam 8 jajek bo miałam malutkie "M" wiejskie
ETAP 2:
Do jajek wsypać ciasto i mikserem miksować z 4 minuty, forma wysmarowana masłem i obsypana tartą bułką, do formy wlać ciasto.
ETAP 3:
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól 35 minut, ciasto wystudzone wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.
ETAP 4:
1/2 litra mleka zagotować, w pozostałym mleku wymieszać proszek kremowy z mąką ziemniaczaną (chciałam mieć bardziej gęsty krem) i wlać do mleka do zagęszczenia mieszać, masę dobrze wystudzić, do zimnej masy dodać miękkie masło, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki na gładki krem.
ETAP 5:
Blaty ciasta nasączyć wodą z cytryną, na pierwszy blat rozsmarować z 3/4 kremu, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć, blat posypać kakao i szprycą nałożyć resztę kremu.
ETAP 6:
Ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.