Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Kremowki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny slodki przysmak grecki dla tych co lubia syropy.

Kremowki

Składniki:

Kremowki

 

  • 10 platow cienkiego ciasta francuskiego
  • na krem:
  • 1 filizanka bardzo drobnego grysiku
  • 1 litr mleka
  • 1/2 filizanki cukru
  • 3 lyzki masla
  • 5 jajek
  • 1-2 torebki cukru waniliowego
  • 100 gram masla roztopionego do smarowania platow
  • syrop:
  • 3 filizanki cukru
  • 2 filizanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skorka cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowki
Mleko grzejemy z cukrami, na malym ogniu, dosypujemy grysik ciagle mieszajac przez ok 5 min aby dobrze zgestnial. Zestawiamy z ognia i dodajemy powoli rozklocone jajka ,a nastepnie maslo. Mieszamy. Brytwanke smarujemy maslem i kladziemy platy ciasta kazdy smarujac(5 platow).  wykladamy kremem i przykrywamy 5 platami kazdy smarujac maslem.Boki zawijamy do srodka smarujemy maslem i nacinamy delikatnie, pryskamy woda i pieczemy w ok.180 stopniach przez 30 min, az sie zrumieni. W tym czasie przygotowujemy syrop gotujac wszystkie skladniki od czasu wrzenia 5 min. Jak placek bedzie gotowy wyjmyjemy z piekarnika i polewamy goracym syropem. Odstawiamy do ostygniecia