Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kremówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smakują jak kremówki z Wadowic

Kremówki

Składniki:

Kremówki

 

  • 1 opakowanie ciasto francuskie,
  • 2 szkl mleko,
  • 2 łyżki budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki mąka pszenna,
  • 2 szt żółtka,
  • 20 dag masło,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • do smaku spirytus,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • do smaku sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kremówki
Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, wyłożyć na 2 blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temp 190 stopni na jasno złoty kolor. Po upieczeniu ciasto z jednej blaszki pokroić w kwadraty. 1,5 szkl mleka zagotować, do reszty zimnego mleka dodać żółtka, budyń, mąkę, cukier waniliowy, wymieszać. Wlać do gorącego mleka i ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo wystudzony budyń. Następnie przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Krem wyłożyć na całe ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ciasto pokrojone w kwadraty. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Tagi:

ciasto