Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kremówki Krakowianki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Cukier waniliowy można zastąpić laską wanilii.

Kremówki Krakowianki

Składniki:

Kremówki Krakowianki

 

  • 2 blaty ciasta francuskiego
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kremówki Krakowianki
Ciasto francuskie ułożyć na blaszki, nakłuć widelcem, jedno pokroić w kwadraty i upiec w temp 200 stopni na złoty kolor. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę krupczatkę, dodać żółtka, wymieszać. Ciągle ucierając na kraju płyty kuchennej wlewać gorące mleko. W pozostałym zimnym mleku wymieszać budyń, połączyć z kremem i jeszcze chwilę ucierać. Ciepły krem wyłożyć na upieczone całe ciasto, wyrównać. Na wierzch ułożyć upieczone ciasto pokrojone w kwadraty.

Tagi:

ciasto