Sposób przygotowania:
Sernik waniliowy z polewą w kratkęWykonanie:
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość). Dodajemy śmietanę z serem na przemian. Wsypujemy budyń waniliowy i wanilię "wyskrobaną" z laski wanilii. Przekładamy masę serową do tortownicy 24 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej (dodatkowa blaszka z wodą na dnie piekarnika). Pieczemy w 230 stopniach koło 15 minut, teraz zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze godzinę.
Sernik upieczony zostawiamy w piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy. Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia.
Z białka i cukru pudru robimy lukier i dekorujemy górę sernika jak chcecie, u mnie wyszła kratka.