lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik waniliowy z polewą w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sernik dobry na każdą okazję. Pysznie waniliowy ,taki jak lubię. Polany czekoladą i polukrowany w kratkę.

Sernik waniliowy z polewą w kratkę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik waniliowy z polewą w kratkę

Składniki na masę serową:

  • 1 g sera z wiaderka

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g)

 

 

Dodatkowo:

  • 150 g czekolady mlecznej

 

Lukier

  • pół białka

 

  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowy z polewą w kratkę

Wykonanie:

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość). Dodajemy śmietanę z serem na przemian. Wsypujemy budyń waniliowy i wanilię "wyskrobaną" z laski wanilii. Przekładamy masę serową do tortownicy 24 cm. Pieczemy w kąpieli wodnej (dodatkowa blaszka z wodą na dnie piekarnika). Pieczemy w 230 stopniach koło 15 minut, teraz zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze godzinę.
Sernik upieczony zostawiamy w piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy. Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia.
Z białka i cukru pudru robimy lukier i dekorujemy górę sernika jak chcecie, u mnie wyszła kratka.

Sernik waniliowy z polewą w kratkę
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
Sernik waniliowy z polewą w kratkę
Całe jaja miksujemy z cukrem ( masa potraja objętość .
Sernik waniliowy z polewą w kratkę
Dodajemy śmietanę z serem na przemian.Wsypujemy budyń waniliowy i wanilię "wyskrobaną" z laski wanilii .
Sernik waniliowy z polewą w kratkę
Sernik upieczony zostawiamy w piekarniku już wyłączonym przy lekko uchylonych drzwiczkach na 15 minut potem wyjmujemy . Kiedy ostygnie polewamy rozpuszczoną czekoladą i do lodówki na 30 minut do zastygnięcia.

Tagi:

sernik ciasto