Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z wiśniami z nalewkiETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Podzielić na dwie części. Jedną część wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i upiec 15 min - 200 stopni ( aż zrobi się brązowa skórka ).
Wyjąć tortownicę i wyłożyć dżem wiśniowy. Wylać pozostałe ciasto i wstawić ponownie do piekarnika. Pieczenie jeszcze ok 20 min. Wyjąć tortownicę, wystudzić.
Masło rozpuścić w garnku z dodatkiem cukru i czekolady. Ser zmiksować z jajkami i budyniem. Dodać do garnka. Zagotować. Pamiętać o mieszaniu. Na koniec, do przestudzonej masy dodać wiśnie.
Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony spód ciasta. Pozostawić w lodówce.
Krem ubić z zimnym mlekiem i wyłożyć na schłodzone ciasto. Troszkę odłożyć do dekoracji.
Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać kakao, udekorować pozostałym kremem i wiśniami.
Smacznego.
BozenaMatuszczyk