Sposób przygotowania:
Delikatny sernik waniliowy
Ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier puder oraz żółtka. Wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę i wmieszać w mąkę. Dodać jogurt i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na 12 godz do lodówki. Po tym czasie przekroić na dwie części w propcjach-3/4 i ¼. Większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Masa: Margarynę utrzeć z cukrem i wydrążoną wanilią na puszysty krem. Następnie dodawać po 1 żółtku i dokładnie wymieszać. W kolejnym kroku po łyżce dodawać ser i cały czas ucierać. Następnie wsypać budyń oraz mąkę i dokładnie wmieszać w masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej i delikatnie ja wmieszać w masę serową. Masę wylać na ciasto. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w cienkie paseczki i ułożyć je na wierzchu sera. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 70minut. W połowie czasu zmniejszyć temp do 160 st. Ostudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.