ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyjątkowy sernik. Pyszny. Mus z czarnej porzeczki i krem śmietankowy czyni ten sernik znakomitym deserem.

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki

Składniki:

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki

 

  • 800 g sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • budyń czekoladowy bez cukru

 

  • masło do wysmarowania tortownicy

 

  • słoiczek musu z czarnej porzeczki ( mój własnej roboty )
  • galaretka owoce leśne

 

 

 

  • kakao do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki

ETAP 1:

Ser utrzeć z połową cukru. Ucierając dodać roztopione masło oraz budyń wymieszany z kakao.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie połączyć delikatnie obie masy.

Tortownicę wysmarować masłem i wlać masę serową. Pieczenie - 170 stopni ok 1 godz. 15 min. Studzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzenie w lodówce.

Mus porzeczkowy z dodatkiem 200 ml przegotowanej wody zagrzać w rondelku i dodać galaretkę. Podgrzewać i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Przestudzony mus wylać na sernik. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Śmietanę ubić na sztywni z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tężejącą dodać do śmietany. Wyłożyć na mus i wstawić do lodówki.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić czekoladę mleczną. Schłodzoną ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tężejącą dodać do ubitej śmietany. Wylać na ciasto. Chłodzić, aż stężeje. Posypać kakao.

Smacznego.