Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczkiETAP 1:
Ser utrzeć z połową cukru. Ucierając dodać roztopione masło oraz budyń wymieszany z kakao.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie połączyć delikatnie obie masy.
Tortownicę wysmarować masłem i wlać masę serową. Pieczenie - 170 stopni ok 1 godz. 15 min. Studzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzenie w lodówce.
Mus porzeczkowy z dodatkiem 200 ml przegotowanej wody zagrzać w rondelku i dodać galaretkę. Podgrzewać i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Przestudzony mus wylać na sernik. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywni z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tężejącą dodać do śmietany. Wyłożyć na mus i wstawić do lodówki.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić czekoladę mleczną. Schłodzoną ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tężejącą dodać do ubitej śmietany. Wylać na ciasto. Chłodzić, aż stężeje. Posypać kakao.
Smacznego.
Justi2401