alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Sernik waniliowy z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny serniczek waniliowy pieczony w tortownicy. Z polewą z czekolady gorzkiej, posypany wiórkami kokosowymi.

Sernik waniliowy z polewą czekoladową

Składniki:

Sernik waniliowy z polewą czekoladową

 

  • Masa serowa:
  • twaróg zmielony 1 kg
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 szkl mleka
  • Ciasto
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżka śmietany gęstej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 lyżka śmietany 30 %
  • 2 lyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowy z polewą czekoladową
Masło w temp. pokojowej ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po żółtka, oraz j po łyżce sera i powoli ucieramy. Wsypujemy proszek budyniowy.. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i miksujemy na najmniejszych obrotach. Następnie wlewamy mleko i jeszcze raz miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dokładnie ciastem dno i boki do połowy wysokości. Następnie wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godziny w temp 180 st. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Dodajemy do niej śmietankę i mieszamy, aż się połączą. Polewą smarujemy wystudzony sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)