Sposób przygotowania:
Kremowy sernik z mangoETAP 1:
Spód: herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Tortownicę 23cm wyścielić papierem, a od spodu folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Wsypać ciastka z masłem, wyrównać, ugnieść i wstawić do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Masa serowa: duże mango obrać, usunąć pestkę. Miąższ pokroić niedbale, zmiksować blenderem na mus.
ETAP 3:
Do mango wbić całe jajka, wsypać cukier i zmiksować. Wsypać obie mąki i dodać twaróg. Zmiksować ale nie ubijać.
ETAP 4:
Masę wlać na schłodzony spód. Wstawić do większej blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wlać wrzątek do 1/3 wysokości tortownicy. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 i piec jeszcze 40 minut. Wystudzić i schłodzić całą noc w lodówce.
Tuż przed podaniem sernik udekorować mango, pokrojonym w długie paseczki