edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik na zimno z mango i żelkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne połączenie delikatnej waniliowej masy serowej i pikantnego mango. Zapraszam i życzę smacznego :)

Sernik na zimno z mango i żelkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z mango i żelkami

 

  • BISZKOPT na tortownicę 20 cm:
  • 3 jajka
  • 2x po 4 łyżki cukru kryształu (bez czubka)
  • 9 łyżek mąki pszennej tortowej (bez czubka)
  • 5 łyżek wrzącej wody
  • MASA SEROWA:
  • 20 dag gęstego homogenizowanego serka waniliowego
  • 150 ml kremówki 30%
  • 1-2 czubate łyżki cukru pudru
  • 15 g żelatyny
  • WIERZCH:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 galaretka cytrynowa
  • kilkanaście żelków w czerwonym kolorze

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z mango i żelkami
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia – brzegi pozostawiłam czyste. Mąkę przesiałam, oddzieliłam żółtka od białek. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem. Żółtka zmiksowałam z czterema łyżkami cukru i wrzątkiem do uzyskania napowietrzonej masy. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dodając cztery łyżki cukru. Na niskich obrotach wymieszałam ubite białka z masą żółtkową i z przesianą mąką. Ciasto przełożyłam do tortownicy, wyrównałam powierzchnię. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Patyczkiem sprawdziłam czy jest już gotowe. Lekko przestudziłam, odkroiłam biszkopt od brzegów tortownicy, a po całkowitym ostudzeniu oderwałam papier od spodu. Ułożyłam ciasto na płaskiej paterze. Z grubszej folii aluminiowej, składając ją jeszcze potrójnie, zrobiłam dookoła rant i przymocowałam go dużą gumką recepturką (można użyć gotowej opaski z tworzywa). Żelatynę rozpuściłam w 100 ml wody. Serek homogenizowany wymieszałam łyżką z cukrem pudrem. Mocno schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, wymieszałam z serkiem, a następnie cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowo-serową wyłożyłam na biszkopt, wyrównałam, wstawiłam do lodówki na około 60 minut. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance wrzącej wody. Mango umyłam, odcięłam połówki z obu stron płaskiej pestki, obrałam ze skórki i pokroiłam w poprzek na plasterki. Plasterki ułożyłam wachlarzowo na stężałej masie. Na owocach poukładałam czerwone żelki w kształcie owoców i serduszek. Całość zalałam tężejącą już galaretką cytrynową – powinna być gęstawa, żeby nie wypłynęła przez ewentualne szczeliny. Torcik odstawiłam do lodówki, aby całkowicie stężał.
Sernik na zimno z mango i żelkami
Kolejne fazy przygotowania ciasta na biszkopt.
Sernik na zimno z mango i żelkami
Brzegi wystudzonego biszkopta zabezpieczyłam opaską z grubej folii aluminiowej.
Sernik na zimno z mango i żelkami
Ubitą na sztywno śmietanę dodałam do serka homogenizowanego.
Sernik na zimno z mango i żelkami
Odcięte od pestki kawałki mango obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.