SUPERPRZEPIS

Sernik dyniowy z mango i wanilią

  • 1
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Sernik dyniowy z mango i wanilią Więcej zdjęć (5)

Sernik jest tak puszysty i delikatny, że rozpływa się w ustach. Dodatek dyni oraz mango z wanilią nadał mu niepowtarzalnego smaku. Mango z wanilią to gotowa mieszanka w syropie jaką dostałam w ramach współpracy z jedną z firm.

Składniki:

Sernik dyniowy z mango i wanilią

 

  • 1 kg serka waniliowego z kawałkami wanilii ( w wiaderku )
  • 1/3 szk jogurtu naturalnego
  • 5 jajek
  • 1/4 szk cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g dyni hokkaido ( waga po starciu na tarce na drobnych oczkach )
  • 2 łyżki mango z wanilią w syropie
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder
  • biszkopty okrągłe ( tyle aby zakryć dno tortownicy )

 

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z mango i wanilią
Dynię wymieszać z mango i wanilią. Białka jajek oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, potem dodać startą dynię i mango z wanilią i wymieszać. Następnie dodać jogurt, wsypać budyń i ponownie wymieszać. Na koniec nadal miksując dodawać serek waniliowy. Z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę serową. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, tortownicę ustawić na kratce na drugim poziomie od dołu ( w zależności od piekarnika ) i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem posypać sernik cukrem pudrem.
Sernik dyniowy z mango i wanilią
Etap 1 przygotować dynię mango i wanilię .
Sernik dyniowy z mango i wanilią
Etap 2 wyłożyć dno tortownicy biszkoptami
Sernik dyniowy z mango i wanilią
Etap 3 przygotowac masę i wylac ją na biszkopty
Sernik dyniowy z mango i wanilią
Etap 4 upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem