Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy z mango i wanilią
Dynię wymieszać z mango i wanilią. Białka jajek oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, potem dodać startą dynię i mango z wanilią i wymieszać. Następnie dodać jogurt, wsypać budyń i ponownie wymieszać. Na koniec nadal miksując dodawać serek waniliowy. Z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę serową. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, tortownicę ustawić na kratce na drugim poziomie od dołu ( w zależności od piekarnika ) i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 30-40 minut. Po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem posypać sernik cukrem pudrem.
zewa