akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tropikalny sernik z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Orzeźwiający sernik z mango. Puszysty i bardzo delikatny. Jeden z lepszych jakie miałam okazję wypróbować. Polecam!

Tropikalny sernik z mango Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tropikalny sernik z mango

Ciasteczkowy spód

  • 350 g ciastek kakaowych
  • 90 g miękkiego masła

Masa serowa

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 2 szkl. kwaśniej śmietany 12%
  • 5 jajek
  • 3 dojrzałe owoce mango zmiksowane na puree
  • szkl. cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru z mango to zmniejszamy ilość cukru o połowę)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Tropikalna galaretka

  • 1 mango zmiksowane na puree
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Tropikalny sernik z mango

Ciasteczkowy spód

Tropikalny sernik z mango
Wykładanie ciasteczkowego spodu do blaszki.

Ciastka drobno pokruszyć, dodać miękkie masło i wyrobić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze, równomiernie ugnieść w dno blaszki.

Masa serowa

Tropikalny sernik z mango
Wylanie masy serowej na ciasteczkowy spód.

Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Masę przelać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w 175 st.C około 60-70 minut (lub dłużej), aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Upieczony pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Tropikalna galaretka

Tropikalny sernik z mango
Wylewanie tropikalnej galaretki na upieczony sernik.

Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niej puree z mango i zmiksować. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik. Wstawić do lodówki do stężenia tropikalnej galaretki. Smacznego! (inspiracja: Domowa cookierenka Agi)