jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kreple czyli pączki śląskiej kuchni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kreple to śląska nazwa pączków. Zrobiłam je wg tradycyjnej sląskiej receptury.

Kreple czyli pączki  śląskiej kuchni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kreple czyli pączki śląskiej kuchni

 

  • ok 1/2 kg mąki
  • 7 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 5 dag masła
  • 20ml rumu 80% lub spirytusu
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • marmolada
  • 2 łyżki róży utartej z cukrem
  • 5 dag białej czekolady
  • polewa czekoladowa
  • tłuszcz do smażenia: 1/2 litra oleju i 25 dag smalcu

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kreple czyli pączki śląskiej kuchni
Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru i 1 łyżki mąki oraz rozkruszonych drożdży przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce. Mąkę lekko ogrzewamy i przesiewamy do miski. Żółtka z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubijamy, aż masa zbieleje, dodajemy wzburzony zaczyn. Dodajemypozostałe składniki:  kolejno mąkę, letnie mleko - wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy rum i stopione, schłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Marmoladę mieszamy z różą. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy z nich krążki, nadziewamy marmoladą z różą i formujemy pączki. Odstawiamy jeszcze na ok 10 minut do wyrośnięcia. Podgrzewamy olej ze smalcem. Smażymy pączki od razu w gorącej fryturze na złoty kolor z obustron . Usmażone pączki układamy na papierowym ręczniku by pozbyć się tłuszczu tłuszczu. Topimy polewę, zanurzamy zimne pączki w polewie do połowy, posypujemy białą posiekaną czekoladą.
Kreple czyli pączki  śląskiej kuchni
Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie do chwili
Kreple czyli pączki  śląskiej kuchni
Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie do chwili
Kreple czyli pączki  śląskiej kuchni
Pączki układamy na papierowych ręcznikach i odstawiamy do ostygnięcia.