Sposób przygotowania:
Kreple czyli pączki śląskiej kuchni
Z pół szklanki letniego mleka łyżki cukru i 1 łyżki mąki oraz rozkruszonych drożdży przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce. Mąkę lekko ogrzewamy i przesiewamy do miski. Żółtka z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią ubijamy, aż masa zbieleje, dodajemy wzburzony zaczyn. Dodajemypozostałe składniki: kolejno mąkę, letnie mleko - wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy rum i stopione, schłodzone masło. Wyrabiamy ciasto tak długo aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Marmoladę mieszamy z różą. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy z nich krążki, nadziewamy marmoladą z różą i formujemy pączki. Odstawiamy jeszcze na ok 10 minut do wyrośnięcia. Podgrzewamy olej ze smalcem. Smażymy pączki od razu w gorącej fryturze na złoty kolor z obustron . Usmażone pączki układamy na papierowym ręczniku by pozbyć się tłuszczu tłuszczu. Topimy polewę, zanurzamy zimne pączki w polewie do połowy, posypujemy białą posiekaną czekoladą.