Sposób przygotowania:
Kretowina
Ciasto Do miski wbijamy zółtka, a białka odstawiamy. Następnie ucieramy je z cukrem, wlewamy wrzątek i oliwę. Całość ubijamy mikserem, potem dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy białka ubite na sztywna pianę oraz kakao. Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wierzch ciasta odkrawamy i kruszymy na drobne kawałki. Masa Banany kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie układamy je na placku. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Kremówke ubijamy na sztywno z dodatkiem fixow oraz dodanym pod koniec ubijania cukrem. Na samum końcu dodajemy gęstniejącą galaretkę oraz czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Masę układamy na bananach a na nią posypujemy pokruszone ciasto.
KasiaJulcia