madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kretowina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa wersja Kopca Kreta

Kretowina

Składniki:

Kretowina

 

  • Ciasto
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa
  • 4 banany
  • 3 kremówki
  • 3 śmietanki fix
  • 1 galaretka bananowa lub ananasowa
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Kretowina
Ciasto Do miski wbijamy zółtka, a białka odstawiamy. Następnie ucieramy je z cukrem, wlewamy wrzątek i oliwę. Całość ubijamy mikserem, potem dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy białka ubite na sztywna pianę oraz kakao. Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wierzch ciasta odkrawamy i kruszymy na drobne kawałki. Masa Banany kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie układamy je na placku. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Kremówke ubijamy na sztywno z dodatkiem fixow oraz dodanym pod koniec ubijania cukrem. Na samum końcu dodajemy gęstniejącą galaretkę oraz czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Masę układamy na bananach a na nią posypujemy pokruszone ciasto.