Sposób przygotowania:
Krewetka w delikatnej pierzynce
Zaczynamy od wyboru świeżych krewetek, obieramy z pancerzyków tak aby zostawić ogonek krewetki, pamiętaj koniecznie usuń przewód pokarmowy ( cienka ciemna żyłka na grzbiecie krewetki ). Następnie myjemy pod zimną wodą i suszymy na papierze tak aby krewetki nie były wilgotne, kropimy cytryną, pieprzymy, solimy do smaku i odstawiamy na kilka minut tak aby przeszły smakiem. W wolnej chwili przygotowujemy papier ryżowy, papier układamy na desce delikatnie moczymy tak aby był mocno wilgotny czekamy kilka minut, będzie na pewno gotowy do formowania. Po chwili na papier układamy krewetkę i zawijamy jak sajgonki, gotowe naleśniczki wrzucamy na gorący olej, smażymy tylko 1-2 minuty z każdej strony. Upieczone w papierze ryżowym krewetki wyciągamy na papier aby obciekły z tłuszczu i wkładamy w ciepłe miejsce aby nie ostygły. Chwila przerwy lampka białego gazowanego Proseco i bierzemy się za robienie sosu. Do miseczki wlewamy jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, łyżkę cytryny, drobno posiekany koperek, sól pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy aby doprowadzić do aksamitnej konsystencji. Na talerzu układamy z klasą krewetki, na górę dla dekoracji mała ostra papryczka, gałązka koperku a w małej miseczce wykwintny sos. Lampka Proseco i romantyczna kolacja gotowa. SMACZNEGO....
alicja.gotuje
KRISTOFE
KRISTOFE