KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem posypane czosnkiem.

Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem

 

  • kilka świeżych krewetek,
  • świeży kalmar,
  • garść świeżego szpinaku,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • sos ostrygowy do smaku, ( ja dodaje 2 łyżki),
  • sos sojowy do smaku, ( ja dodaje 1 łyżkę),
  • czosnek smażony suszony,

Sposób przygotowania:

Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem
Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, smażymy na złoty kolor, kolejno dodajemy owoce morza, wszystkie sosy, smażymy 4-6 minut. W końcowym etapie dodajemy szpinak, po 2-3 minutach danie jest gotowe. Na talerz układamy danie, całość posypujemy smażonym, suszonym, czosnkiem. Do dania pasuje białe, wytrawne, chłodne wino. SMACZNEGO.
Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem
Smażymy cebulkę, imbir i czosnek na oliwie.
Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem
Dodajemy owoce morza, wszystko smażymy przez kilka minut.
Krewetki i kalmary z zielonym szpinakiem
Na koniec do owoców morza dodajemy szpinak.