Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Krewetki królewskie w porach

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Krewetki w pysznym sosie z porami i mleczkiem kokosowym. Cos dla lubiących owoce morza

Krewetki królewskie w porach

Składniki:

Krewetki królewskie w porach

 

  • krewetki królewskie mrozone, 250g,
  • por – 2 sztuki średniej wielkości (twarde czesci),
  • czosnek – 2 zabki,
  • melko kokosowe – 200ml (1/2 standardowej puszki),
  • curry – 1/2 lyzeczki (mozna wiecej),
  • sól,
  • sos sojowy ciemny– 1 lyzeczka,
  • sok z cytryny – 3 lyzki,
  • ocet balsamiczny – ½ łyżeczki,
  • imbir sproszkowany– 3 male szczypty,
  • kolendra sproszkowana – 1/3 lyzeczki,
  • olej – 3 lyzki,
  • makaron ryzowy – 200g.

 

Sposób przygotowania:

Krewetki królewskie w porach
Makaron ugotowac w dobrze osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu, odcedzic. Krewetki rozmrozic i dokladnie osuszyc za pomoca recznika papierowego, posypac bardzo delikatnie sola. Pory i czosnek umyc, osuszyc i porkoic: pora w krazki, czosnek w drobna kosteczke. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek z porem, w razie potrzeby dodac troche wiecej oliwy. Smazyc, często mieszając przez około 4 minuty, az pod zmieknie, po czym dodac mleko kokosowe, curry, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny i imbir, wymieszac, dodac krewetki. Smazyc przez około 2 minuty, Az krewetki zmienia kolor z szarego na rózowo-pomaranczowy, przewrócic kazda krewetke na druga strone i smazyc do zmiany koloru i miekkosci przez kolejne 2-3 minuty, dodac kolendre i wymieszac. Do zaostrzenia smaku, mozna dodac lyzeczke ostrej musztardy , np. rosyjskiej. Można doprawic do smaku sola. Podawac natychmiast po przyrządzeniu z makaronem ryzowym.