mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Krewetki na maśle czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zajadaliśmy z chlebkiem, który maczaliśmy w przepysznym tłuszczyku, który powstał ze smażenia;)

Krewetki na maśle czosnkowym

Składniki:

Krewetki na maśle czosnkowym

 

  • 25-30 dag mrożonych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła (może być więcej)
  • natka pietruszki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Krewetki na maśle czosnkowym
Połowę masła dokładnie wymieszać z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Pozostały czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.

Krewetki rozmrozić, obgotować, wrzucając je na wrzącą wodę na 1-2 min., odłowić, przełożyć na sitko, aby ostygły.

Na patelni rozpuścić 1/4 masła z czosnkiem, wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie co 5 min. dodawać resztę masła i czosnku. Na 3-4 min. przed końcem wrzucić dokładnie posiekaną natkę.

Krewetki będą gotowe, jeśli zrobią się złotawe. Najlepszym sposobem jest wyjęcie jednej krewetki i spróbowanie jej. Powinna być mocno czosnkowa, a mięso nie za miękkie i nie za twarde.

Tagi:

krewetki