krewetki pikantne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

proste i pyszne jako przystawka lub danie samodzielne np na kolacje

krewetki pikantne

Składniki:

krewetki pikantne

 

  • 500gr duzych krewetek mrozonych, nie obranych
  • papryczka chili
  • 3 zabki czosnku
  • 2 liscie laurowe
  • gruba sol morska
  • oliwa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

krewetki pikantne
krewetki rozmrozic i zdjac skorupke,oplukac zimna woda i osuszyc,wlozyc do jakiegos pojemnika z pokrywka,posolic, dodac pokrojone drobnbo czosnek i papryczke chili oraz lisc laurowy,polac niewielka iloscia oliwy,dobrze wymieszac,przykryc i wstawic do lodowki na minimum godzine,mozna na cala noc,ale godzina wystarczy. Na duzej patelni rozgrzac oliwe dosc mocno,ale zeby nie dymila i wrzucic cala zawartosc pojemnika i smazyc mieszajac az krewetki zmienia kolor,zmniejszyc ogien i jeszcze chwile posmazyc ok 3-4 min. Przelozyc do nagrzanego naczynia,posypac natka i podawac z bagietka,ktora sluzy przede wszystkim do wyjadania sosu. Do tego dobrze schlodzone lekkie biale wino.

Tagi:

krewetki