Karol S

Karol S

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Krewetki po Portugalsku z musem z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kuchnia Portugalska to przede wszystkim ryby i owoce morza. Przepisy tej kuchni są nieskomplikowane i bardzo proste w wykonaniu. Jednak ich smak pomimo swojej prostoty jest bardzo zaskakujący i bogaty w doznania.

Krewetki po Portugalsku z musem z kalafiora

Składniki:

Krewetki po Portugalsku z musem z kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Krewetki po Portugalsku z musem z kalafiora
Cebule obieramy i siekamy w piórka, paprykę po wycięciu gniazda nasiennego kroimy w paseczki tak też postępujemy z suszonymi pomidorami, obieramy duży ząbek czosnku i siekamy go w plasterki. Następnie wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Odstawiamy je na godzinę do lodówki aby połączyły się smaki. Następnie wrzucamy je na patelnię i dusimy około 10 minut. Do garnka wrzucamy Kalafior HORTEX i zalewamy go mlekiem, lekko solimy mleko. Gotujemy 10 minut. Do duszonych warzyw dodajemy krewetki i dusimy je około 5 minut. Następnie zalewamy je winem i czekamy aż alkohol odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu i po zdjęciu z palnika zagęszczamy sos śmietaną. Odcedzamy kalafiora i dodajemy śmietanę, masło, sól i pieprz a potem blendujemy całość. SMACZNEGO!!