Sposób przygotowania:
Krewetki w karmelu (Wietnam)
Krewetki obrać, naciąć grzbiety i usunąć czarne żyłki. Ogonki zostawić. Drobno posiekać 3 dymki. Pozostałę 2 pokroić w paseczki dł 2,5 cm. W rondelku podgrzać cukier aż nabierze brązowego koloru. Dodać 3 łyżki wody i mieszać aż się rozpuści. Zagotować, zmniejszyć plomień i gotować 3 minuty aż powstanie ciemny karmel. Zdjąć rondel z ognia i dodać resztę wody. Uważać zeby karmel się nie rozwarstwił. Podgrzać szybko mieszając aby rozpuścić grudki. Na dużej patelni rozgrzać olej, naśrednim ogniu smażyć krewetki kilka minut aż staną się różowe. Powoli polewać sosem rybnym i karmelem. Dokładnie wymieszac i smażyć minutę. Dodać sok z cytryny, sól, brązowy cukier i dymkę. Dokładnie wymieszać i wykładać na talerze. Udekorować cienkimi paseczkami papryki.