lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Krewetki w zalewie olejowo-octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowe przetwory. Krewetki w zalewie olejowo-octowej, ciekawa przystawka na domowe imprezy, święta

Krewetki w zalewie olejowo-octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krewetki w zalewie olejowo-octowej

 

Sposób przygotowania:

Krewetki w zalewie olejowo-octowej
Krewetki oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić krewetki, gotując je przez 7-8 minut. Do małego garnuszka wlać 100 ml wody, ocet i wsypać po kolei cukier, sól, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut na małym ogniu.

Do miseczki wlać odmierzoną ilość oleju i dodać lubczyk. Wymieszać. Po 2 minutach gotowania wody z octem dolać olej z lubczykiem. Doprowadzić do wrzenia i chwile podgotować.

Krewetki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przygotowaną zalewę zdjąć z ognia i zalać krewetki w słoiczku.

Zakręcić i odstawić na co najmniej 3 dni.
Krewetki w zalewie olejowo-octowej
krewetki
Krewetki w zalewie olejowo-octowej
przygotowanie zalewy
Krewetki w zalewie olejowo-octowej
Do miseczki wlać odmierzoną ilość oleju i dodać lubczyk
Krewetki w zalewie olejowo-octowej
Przygotowaną zalewę zdjąć z ognia i zalać krewetki w słoiczku