gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

krewetki w kokosowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wspaniałe krewetki w kokosie

krewetki w kokosowej skorupce

Składniki:

krewetki w kokosowej skorupce

 

  • 1 kg krewetek średnich bez skorupki
  • 1/4 szkl soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mleka
  • 2 szkl wiórek kokosowych
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

krewetki w kokosowej skorupce
Czyste obrane krewetki umieszczamy w miseczce i zalewamy je sokiem z cytryny, curry i solą, odstawiamy na ok 4-5 godzin. Po upływie czasu wyciagamy krewetki z soku, lecz soku nie wylewamy. Mieszamy 3 szkl maki z proszkiem do pieczenia i odrobina soli, dodajemy mleko i marynate z cytryny w której wczesniej były maczane krewetki, wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie nam jednolita konsytencja. Krewetki maczamy w mące, nastepnie w zrobionej masie i na końcu w kokosie. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek i smażymy z obu stron krewetki. po usmażeniu można je podawać z majonezem lub ulubionym sosem, ja polecam sos słodko-kwaśny :)
Smacznego :)