Sposób przygotowania:
Krewetki z delikatnym sosem holenderskim
Rozgrzewamy patelnię, skrapiamy oliwą, osolone i przyprawione pieprzem krewetki smażymy z każdej strony po około 3 minuty, podczas smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i delikatnie skrapiamy cytryną. Gotowe krewetki przekładamy w ciepłe miejsce i szybko przygotowujemy sos holenderski. W miseczce ubijamy dokładnie żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, nie przerywamy ubijania dodając rozpuszczone gorące masło. Sos musimy doprowadzić do konsystencji majonezu. Pamiętajmy zawsze aby przed ubijaniem żółtek delikatnie je ogrzać. Na duży biały talerz wlewamy sos holenderski, układamy krewetki, dekorujemy pomidorkami, oliwkami, zieloną częścią cebuli oraz paluchem pszenicznym. Wszystko delikatnie skrapiamy oliwą, pieprzymy do smaku i posypujemy suszoną pietruszką.