Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałata z krewetkami i cukinią z grilla jest bardzo smaczna, lekka i łatwa do zrobienia. Warto ją przygotować.

Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami

Składniki:

Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanymi krewetkami i warzywami
Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oczyszczone krewetki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą, odłożyć w chłodne miejsce na 10-15 minut. 

Cukinie umyć, pokroić w 1 cm plasterki, oprószyć solą, gdy puszczą sok, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać pieprzem, posmarować oliwą z czosnkiem. Tak przygotowane krewetki i cukinie ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill, przykryć i piec po 3-4 minuty z każdej strony.

Mix sałat umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Dodać grillowane cukinie i krewetki, wsypać pokrojony w kostkę ser feta, oliwki, cebulę i i pomidorki koktajlowe.

Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, skropić oliwą wymieszaną z odrobiną soli i soku z cytryny, delikatnie wymieszać, podawać.