Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krokiety wg Mamy Martyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapisałam sobie pomysł na to by robiąc krokiety w naleśnikach zostawiać część ciasta naleśnikowego i potem maczać w nim zwinięte krokiety , a następnie obtaczać w bułce tartej. Tyle że kompletnie nie pamiętam od kogo ten pomysł dostałam.

Krokiety wg Mamy Martyny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety wg Mamy Martyny

 

  • 10 czubatych łyżek mąki ( wypełnia szklankę )
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki oleju

 

  • Farsz:
  • 2 ugotowane skrzydełka ( z krupniku)
  • 1 marchewka z zupy
  • 1/2 małej pietruszki z zupy
  • kawałek selera z zupy
  • 1,5 cebuli
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety wg Mamy Martyny
Zmiksować mąkę , jajka, mleko , 2 łyżki oleju, proszek do pieczenia, szczyptę soli.

Odstawić na 30 minut by ,, dojrzało".

Cebulę obrać i drobno usiekać- usmażyć na szklisto na łyżce oleju.

Obrać mięso ze skrzydełek oddzielając kości i chrząstki.

Warzywa z zupy dobrze odcisnąć i zmielić razem z mięsem.

Usiekać natkę pietruszki.

Wymieszać składniki farszu tj. mięso z warzywami, cebulę, natkę pietruszki.

Doprawić solą, pieprzem i maggi w płynie.

Natłuścić patelnię do naleśników i rozgrzać .

Smażyć naleśniki ( usmażyć 6 sztuk - resztę ciasta zostawić do maczania krokietów).

Usmażone naleśniki odłożyć zsuwając delikatnie z patelni na talerz.

Posmarować naleśniki farszem .

Zwinąć w krokiet .

Maczać krokiety w cieście naleśnikowym , a potem w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Kroić zgrabne ,, wieżyczki " lub walce ( jak shusi ) i podawać z surówką i jakąś czystą zupą ( bulion, barszcz czerwony, pomidorowa).



* Oczywiście można podawać krokiety w całości.



* * Usmażyłam 6 naleśników . Po pokrojeniu - co zupełnie starczyło dla 3 osób .
Krokiety wg Mamy Martyny
Przygotować farsz z mielonego mięsa z zupy -cebuli-natki pietruszki i otrębów
Krokiety wg Mamy Martyny
Przygotować ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany
Krokiety wg Mamy Martyny
Usmażone naleśniki posmarować farszem -zwinąć -panierować w cieście naleśnikowym i bułce tartej
Krokiety wg Mamy Martyny
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano