aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polecam do spróbowania krokiety z bardzo ciekawym farszem. Połączyłam w nim mięso mielone z lekko kwaśną kapustą kiszoną i soczystymi pieczarkami.

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

 

  • NALEŚNIKI:
  • 500 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 350 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

 

  • FARSZ:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kucharek

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie wlewamy mleko i wodę mineralną gazowaną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego. Patelnie minimalnie natłuszczamy olejem i smażymy cienkie naleśniki.

Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia.

Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem, oraz wciskamy czosnek. Smażymy przez ok. 7 minut, co chwilę mieszając.

Gotowe mięso z cebulą przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy obrane i starte na tarce w plastry pieczarki. Smażymy je do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec przyprawiamy solą.

Gotowe pieczarki przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy pokrojoną kapustę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.

Na patelni rozpuszczamy olej i margarynę i smażymy nasze krokiety z obu stron do zrumienienia bułki tartej. Podajemy z barszczem czerwonym do picia.  
Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami
Do miski przerzucamy usmażoną cebule z mięsem mielonym.
Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami
Dodajemy starte na tarce i usmażone pieczarki.
Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami
Na koniec do farszu dodajemy pokrojoną i ugotowaną kapustę.
Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami
Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy w krokiety.