Sposób przygotowania:
Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami
Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie wlewamy mleko i wodę mineralną gazowaną. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego. Patelnie minimalnie natłuszczamy olejem i smażymy cienkie naleśniki.
Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia.
Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem, oraz wciskamy czosnek. Smażymy przez ok. 7 minut, co chwilę mieszając.
Gotowe mięso z cebulą przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy obrane i starte na tarce w plastry pieczarki. Smażymy je do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec przyprawiamy solą.
Gotowe pieczarki przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy pokrojoną kapustę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Na patelni rozpuszczamy olej i margarynę i smażymy nasze krokiety z obu stron do zrumienienia bułki tartej. Podajemy z barszczem czerwonym do picia.
Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia.
Następnie dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem, oraz wciskamy czosnek. Smażymy przez ok. 7 minut, co chwilę mieszając.
Gotowe mięso z cebulą przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy obrane i starte na tarce w plastry pieczarki. Smażymy je do momentu, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec przyprawiamy solą.
Gotowe pieczarki przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy pokrojoną kapustę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
Na patelni rozpuszczamy olej i margarynę i smażymy nasze krokiety z obu stron do zrumienienia bułki tartej. Podajemy z barszczem czerwonym do picia.