bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Krokiety po kijowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy pomysł. polecam

Krokiety po kijowsku

Składniki:

Krokiety po kijowsku

 

  • sól, pieprz do smaku, jajko i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krokiety po kijowsku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć razem z serem. Wymieszać z jajkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy 3 cm, pokrajać na kawałki długości 8—10 cm, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić ze wszystkich stron, potem zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym ogniu.