BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Krokiety w waflu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Krokiety, które polecam są zrobione z wafli tortowych. Są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Dodatkowym atutem jest fakt, że nie trzeba smażyć naleśników.

Krokiety w waflu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety w waflu

 

Sposób przygotowania:

Krokiety w waflu
1. Mięso opłukać, ugotować przepuścić przez maszynkę do mięsa.

2. Mięso łączymy z ugotowaną do miękkości kaszą. Dodajemy jajko, podsmażone grzyby wraz z pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor cebulką, przyprawy jakie kto lubi lub doprawiamy lekko solą i pieprzem.

3. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na waflu namoczonym w mleku ( to znaczy przykryć wafle ściereczką namoczoną w mleku na 3 minuty) wtedy łatwiej wafla będzie się zwijać.

4. Tak przygotowaną wafle zwijamy w roladę, którą kroimy w 3 cm paski. Pozostałe jajka łączymy z mlekiem.

5. Pokrojoną roladę moczymy w jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na gorącym oleju.
Krokiety w waflu
Krokiety panierowane gotowe do pieczenia