Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Krokiety w waflach wg Buni :

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Czy ktoś pamięta ,,modę " na krokiety w waflach ? Znalazłam swoje notatki z przełomu lat 70-tych / 80-tych ,a tam taki przepis .

Krokiety w waflach wg Buni :

Składniki:

Krokiety w waflach wg Buni :

 

  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 szklanka białego sera
  • 2 cebule pokrojone w piórka i usmażone na złoto
  • sól
  • pieprz mielony
  • wafle lub serowe ołatki ( kształt obojętny ) i wielkość obojętne- ja użyłam 20 okrągłych serowych
  • 3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety w waflach wg Buni :
Puree ziemniaczane wyrobić z serem i odsączona z tłuszczu na której się smażyła cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na wafle nakładać warstwę farszu na grubość ok 2 cm i przykrywać drugim waflem. Docisnąć . Zostawić by dobrze zmiękły ( tak ok 30 minut ). Jeśli używamy dużych wafli to przekroić je potem na kwadraty ( wielkość krokietów zależy od upodobań ).
Panierować w jajkach i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć krokiety na rumiano z obu stron. Podawać do czystych zup ( te z mięsem czy kapustą ), z sosami ( np. grzybowym , pieczarkowym , pomidorowym ) lub sezonowymi surówkami .
Acha - przed podaniem lekko przestudzić bo np. farsz z ruskich pod wpływem temperatury robi się rzadki i musi z powrotem scalić się .
Pamiętam jak kiedyś z lenistwa robiłam hurtowo takie krokiety wykorzystując duże wafle .Zamiast smażyć naleśniki to buch farsz między dwa wafle i po pokrojeniu 12 krokietów było. Trzeba tylko cierpliwie poczekać by wafle dobrze nasiąkły od farszu by nie były potem twarde.