Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Krokiety z fasoli

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fasolę wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godz. Następnie zmienić wodę i

Krokiety z fasoli

Składniki:

Krokiety z fasoli

 

  • 25 dag białej fasoli
  • 15 dag bryndzy
  • kawałek selera (15-20 dag)
  • 3 jaja
  • płaska łyżeczka mąki kartoflanej
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Krokiety z fasoli
Fasolę wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godz. Następnie zmienić wodę i gotować nasiona na wolnym ogniu. Seler oczyścić, ugotować, wystudzić i odcisnąć. Ugotowaną fasolę osączyć na sicie i razem z bryndzą oraz selerem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać masę z jednym jajem, mąką ziemniaczaną, posiekaną pietruszką i przyprawa mi. Uformować spłaszczony wałek (trochę grubszy niż na kopytka), pokroić go na kawałki długości 7-10 cm. Pozostałe jaja rozkłócić widelcem. Maczać krokiety w jajach, obtaczać w tartej bułce i smażyć na bardzo gorącym oleju, najlepiej w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać gorące z ostrym sosem i surówkami. 100 g - 200 kcal