Sposób przygotowania:
Krokiety z fasoli
Fasolę wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 3 godz. Następnie zmienić wodę i gotować nasiona na wolnym ogniu. Seler oczyścić, ugotować, wystudzić i odcisnąć. Ugotowaną fasolę osączyć na sicie i razem z bryndzą oraz selerem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać masę z jednym jajem, mąką ziemniaczaną, posiekaną pietruszką i przyprawa mi. Uformować spłaszczony wałek (trochę grubszy niż na kopytka), pokroić go na kawałki długości 7-10 cm. Pozostałe jaja rozkłócić widelcem. Maczać krokiety w jajach, obtaczać w tartej bułce i smażyć na bardzo gorącym oleju, najlepiej w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać gorące z ostrym sosem i surówkami. 100 g - 200 kcal