Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do zrobienia krokietów wykorzystałam mięso oraz warzywa, które zostały mi po gotowaniu rosołu. Do farszu dodałam jeszcze kapustę kiszoną i całość wyszła bardzo smacznie.

Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą

 

  • 13 naleśników
  • 550 gram mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości)
  • 2 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • 600 gram kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • bułka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż stanie się szklista. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez minutę

Mięso i warzywa wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na jednolitą masę.

Kiszoną kapustę drobno kroimy kroimy i dodajemy do farszu.

Dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę oraz oliwę i dokładnie mieszamy.

Nakładamy farsz na naleśniki, podwijamy brzegi i formujemy krokiety. Panierujemy je w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż stanie się szklista. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze przez minutę
Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą
Mięso i warzywa wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na jednolitą masę.
Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą
Kiszoną kapustę drobno kroimy kroimy i dodajemy do farszu.
Krokiety z gotowanym mięsem, warzywami i kapustą
Nakładamy farsz na naleśniki, podwijamy brzegi i formujemy krokiety.