Sposób przygotowania:
Krokiety z kaczką i kurczakiem
Gotujemy rosół. Po ugotowaniu wyjmujemy z niego całe mięso i odstawiamy do ostudzenia, po czym obieramy je z kości.
Na patelni z niewielką ilością tłuszczu przesmażamy pokrojoną w półplasterki cebulą. Gdy zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną w półplasterki porę i przesmażamy. Dodajemy mięso i przez chwilę smażymy. Tak przygotowane składniki przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy przyprawy i jajko i około pół szklanki rosołu (dodajemy go tyle by masę dało się dobrze rozsmarowywać). Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką konsystencję i odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej jajka. Miksujemy jajka stopniowo zabierając mąkę i dolewając mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
Na patelni smażymy naleśniki. Każdy smarujemy przygotowanym farszem i zwijamy krokiety. Tak przygotowane obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoto z każdej strony.
Podajemy np. z barszczem.
Na patelni z niewielką ilością tłuszczu przesmażamy pokrojoną w półplasterki cebulą. Gdy zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną w półplasterki porę i przesmażamy. Dodajemy mięso i przez chwilę smażymy. Tak przygotowane składniki przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy przyprawy i jajko i około pół szklanki rosołu (dodajemy go tyle by masę dało się dobrze rozsmarowywać). Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką konsystencję i odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej jajka. Miksujemy jajka stopniowo zabierając mąkę i dolewając mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
Na patelni smażymy naleśniki. Każdy smarujemy przygotowanym farszem i zwijamy krokiety. Tak przygotowane obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoto z każdej strony.
Podajemy np. z barszczem.
Marika-
Magdalena88