Sposób przygotowania:
Krokiety z mięsem wg Agiatis
Zacznijmy od gotowania mięsa. Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy jarzynkę i gotujemy do miękkości. Na początku po godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry. Po następnej godzinie wyciągamy mięsu wieprzowe. Mielimy mięso wołowe i te z porcji rosołowej (skore także). Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy jajko, pieprz, sól, magi i łączymy wszystkie składniki. Teraz zróbmy naleśniki: mąkę lub wodę wymieszajmy z jajkiem, dodajemy mąkę i szczyptę soli - wszystko dokładnie wymieszać aby powstała nam jednolite płynne ciasto, bez grudek. Rozgrzać patelnie, posmarować najlepiej pędzelkiem namoczonym w oleju patelnie i smażyć naleśniki z obu stron. zostawmy trochę ciasta naleśnikowego - przyda nam się:) Gdy mamy już naleśniki układamy je na stolnicy w taki sposób: jeden okrąg, obok następny aby nachodził co najmniej z 5 cm na ten pierwszy i tak 5 naleśników. w miejscach gdzie one nachodzą smarujemy je ciastem naleśnikowym. na środek połączonych okręgów wzdłuż nich nakładamy farsz ( patrz foto) zwijamy i w miejscu łączenia się okręgów także smarujemy ciastem naleśnikowym. Tniemy je pod skosem i tak powstają pojedyncze krokiety. Panierujemy w rozmąconym jajku potem w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu