Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Krokiety z mięsem wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do krokietów z mięsem dodaję odrobinę mięsa drobiowego, dzięki któremu mięso nie " kruszy" się po przekrojeniu krokietów

Krokiety z mięsem wg Agiatis Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mięsem wg Agiatis

 

  • Farsz:
  • Mięso wieprzowe - 1,5 kg
  • porcja rosołowa - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól, pieprz - 1 łyżeczka
  • magi - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • ponadto: 1 łyżka jarzynki
  • Ciasto naleśnikowe:
  • mleko lub woda - 1 szklanka
  • maka pszenna - 3 łyżki
  • sól - szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • olej - 1/4 szklanki (do smażenia)
  • Panierka:
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem wg Agiatis
Zacznijmy od gotowania mięsa. Płuczemy mięso wieprzowe i drobiowe, wstawiamy do dużego garnka z wodą, dodajemy jarzynkę i gotujemy do miękkości. Na początku po godzinie gotowania wyciągamy porcje rosołową i obieramy ją z mięsa i skóry. Po następnej godzinie wyciągamy mięsu wieprzowe. Mielimy mięso wołowe i te z porcji rosołowej (skore także). Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, do zrumienienia, dodajemy do zmielonego mięsa, dodajemy jajko, pieprz, sól, magi i łączymy wszystkie składniki. Teraz zróbmy naleśniki: mąkę lub wodę wymieszajmy z jajkiem, dodajemy mąkę i szczyptę soli - wszystko dokładnie wymieszać aby powstała nam jednolite płynne ciasto, bez grudek. Rozgrzać patelnie, posmarować najlepiej pędzelkiem namoczonym w oleju patelnie i smażyć naleśniki z obu stron. zostawmy trochę ciasta naleśnikowego - przyda nam się:) Gdy mamy już naleśniki układamy je na stolnicy w taki sposób: jeden okrąg, obok następny aby nachodził co najmniej z 5 cm na ten pierwszy i tak 5 naleśników. w miejscach gdzie one nachodzą smarujemy je ciastem naleśnikowym. na środek połączonych okręgów wzdłuż nich nakładamy farsz ( patrz foto) zwijamy i w miejscu łączenia się okręgów także smarujemy ciastem naleśnikowym. Tniemy je pod skosem i tak powstają pojedyncze krokiety. Panierujemy w rozmąconym jajku potem w bułce tartej i smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu
Krokiety z mięsem wg Agiatis
kładziemy naleśniki oboksiebie, tak aby nachodziły na siebie. Wmiejscu "nachodzenia" smarujemy ciastem nalesnikowym
Krokiety z mięsem wg Agiatis
nakładamy farsz wzdłuż naleśników, smarujemy w miejscach połączenia takze ciastem nalesnikowym
Krokiety z mięsem wg Agiatis
Zawijamy i tniemy na skos, powstaja nam pojedyncze krokiety
Krokiety z mięsem wg Agiatis
W zawijaniu moga pomagac nam dzieci z przodu widac pociete na porcje krokiety - takie panierować w jajku i bułce