pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Krokiety z mięsem indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krokiety wspaniale smakują podane z czerwonym barszczykiem.

Krokiety z mięsem indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mięsem indyka

 

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 1/2 kg mięsa z indyka (piersi, udka)
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa
  • PONADTO:
  • 2 jajka i bułka tarta do obtaczania krokietów

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem indyka
CIASTO NALEŚNIKOWE: Z 3 szklanek mąki, 3 jajek, 1 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, cukru waniliowego i szczyptą soli robimy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (olej lejemy na patelnię tylko do smażenia pierwszego naleśnika, gdyż do ciasta wlaliśmy olej).FARSZ: Mięso z indyka (np. piersi, udka) gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy również skórę. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Bułkę namaczamy w miseczce z wodą, aby zmiękła i również mielimy. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy do mięsa. Dodajemy 1 jajko, majeranek, pieprz i sól (ewentualnie przyprawę do mięsa drobiowego). Wszystko mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i rozsmarowujemy łyżką. Naleśniki składamy w kopertę. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Krokiety smażymy na patelni z obu stron na rumiano.
Krokiety z mięsem indyka
Mięso z inyka przepuszczamy przez maszynkę.
Krokiety z mięsem indyka
Do mięsa dodajemy namoczoną pozostale składniki - wszystko mieszamy.
Krokiety z mięsem indyka
Nakładamy na naleśnik farsz - składamy w kopertę.
Krokiety z mięsem indyka
Złożone krokiety smażymy z obu stron na patelni.