aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Krokiety z kapustą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne krokiety z chrupiącym wierzchem i soczystym farszem z mięsa mielonego i kapusty kiszonej. Najlepiej smakują z gorącym barszczem do picia.

Krokiety z kapustą i mięsem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krokiety z kapustą i mięsem

 

 

  • FARSZ:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i mięsem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Na patelni mocno rozgrzewamy minimalną ilość oleju i smażymy na nim naleśniki. Gotowe układamy na talerzu do przestygnięcia.

Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie drobno ją kroimy. Cebule obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez 5 minut.

Po tym czasie dorzucamy mięso mielone i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe, co chwilę mieszając.

Gotowe mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną kapustę. Dokładnie mieszamy farsz. Na każdym naleśniku nakładamy po 2 łyżki farszu mięsnego z kapustą i zwijamy w tradycyjne krokiety.

W jednej misce mieszamy jajko z mlekiem. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy w jajku z mlekiem i w bułce tartej.

Smażymy na gorącym oleju do zrumienienia bułki tartej. Lekko ostygnięte krokiety podajemy na stół.  
Krokiety z kapustą i mięsem
Do usmażonej cebuli dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy i smażymy.
Krokiety z kapustą i mięsem
Usmażone mięso z cebulą przekładamy do miski.
Krokiety z kapustą i mięsem
Dodajemy ugotowaną i pokrojoną kapustę kiszoną.
Krokiety z kapustą i mięsem
Gotowy farsz wykładamy na usmażone wcześniej naleśniki.
Krokiety z kapustą i mięsem
Naleśniki zwijamy w tradycyjne krokiety. Panierujemy i smażymy.