bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Krokiety z kapustą i grzybami najlepiej smakują z barszczem czerwonym, polecam na piątkowy obiad lub kolację.

Krokiety z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • Garść suszonych grzybów
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Grzyby przekładamy do miski, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody.

Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Podajemy z barszczem czerwonym.
Krokiety z kapustą i grzybami
Z podanych składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
Krokiety z kapustą i grzybami
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu.
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety zwijamy, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy.