Tomo

Tomo

Kucharz
[Przepisów: 16]

Krokiety z pieczarek i kapusty kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Te krokiety uwielbia cała moja rodzina! Krokiety często goszczą na moim stole także i w święta. Świetnie smakują z barszczem czerwonym.

Krokiety  z pieczarek i kapusty kiszonej

Składniki:

Krokiety z pieczarek i kapusty kiszonej

 

  • CIASTO NA NALEŚNIKIi: 4 szkl.wody, 2 żółtka, 3-4 szkl.mąki (tak żeby ciasto było lejące),2 białka -ubijamy pianę i dodajemy do ciasta,2 łyżki stołowe oleju dodajemy do ciasta.
  • kapusty kiszonej, łyżkę cukru, 2 cebulki, sól,pieprz,vegeta,panierka do kurczaka, 2 jajka,olej.

Sposób przygotowania:

Krokiety z pieczarek i kapusty kiszonej
Pieczarki umyć,obrać i potarkować na tarce o dużych oczkach.Podsmażamy pieczarki na patelni aż woda wyparuje. Kapustę kiszoną wrzucamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy do niej łyżkę cukru i gotujemy 5-8 min. Następnie odsączamy z wody i kroimy drobniutko.Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na patelni z łyżką oleju. Pieczarki łączymy z cebulką przyprawiamy vegetą i podsmażamy jeszcze chwilkę. Gotowe nadzienie kładziemy na naleśnikach, zawijamy w kopertę,Moczymy krokiety najpierw w jajku rozmąconym z solą,pieprzem i vegetą,potem w panierce.Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego!