zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krokiety z prawdziwkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podczas suszenia grzybów nie zmieściły mi się do suszarki prawdziwki. Ugotowałam je więc i zrobiłam krokiety.

Krokiety z prawdziwkami i kapustą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Krokiety z prawdziwkami i kapustą

 

 

  • Nadzienie :
  • 800 g świeżych prawdziwków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oleju

 

  • Panierka :
  • 1 szk płatków orkiszowych
  • 1 szk bułki tartej

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z prawdziwkami i kapustą
Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać i ugotować. W trakcie gotowania usuwać pianę jak się będzie tworzyła.

Potem prawdziwki odcedzić a gdy wystygną posiekać. Kapustę ugotować i odcedzić, trochę pokroić aby nie była za gruba. Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby i smażyć do miękkości cebuli. Dodać kapustę i przyprawy do smaku i wymieszać farsz.

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię. Nalewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.

Na każdy usmażony naleśnik kłaść porcję farszu i składać krokiety w kopertę.

Jajka wymieszać a mlekiem, mąką i solą. Płatki zmiksować i wymieszać z bułką tartą.

Na patelni rozgrzać olej.

Każdy krokiet zanurzać w cieście jajecznym, potem obtaczać w panierce i smażyć na rumiano z obu stron.

Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na przykład z czerwonym barszczykiem.
Krokiety z prawdziwkami i kapustą
z prawdziwków, kapusty, cebuli i przypraw przygotować farsz
Krokiety z prawdziwkami i kapustą
potem przygotować ciasto i usmażyć naleśniki
Krokiety z prawdziwkami i kapustą
każdy krokiet po nałożeniu farszu składać w kopertę
Krokiety z prawdziwkami i kapustą
przygotować ciasto jajeczne i panierkę do krokietów
Krokiety z prawdziwkami i kapustą
smażyć krokiety na oleju na rumiano z obu stron