bystro_bystro

bystro_bystro

Starszy Kucharz
[Przepisów: 1]

Królewskie Ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne ciasto wypiekane na święto Trzech Króli

Królewskie Ciasto

Składniki:

Królewskie Ciasto

 

  • 500 g. ciasta francuskiego (może być gotowe trzeba tylko pamiętać, aby było w jednym kawałku);
  • 1/2 kostki dobrego masła,
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów;
  • jedna łyżka mąki;
  • 2 jajka;
  • łyżka esencji waniliowej;
  • kieliszek likieru Amaretto;
  • szczypta soli;
  • rozmącone żółtko do posmarowania ciasta;
  • 1 cały migdał lub inny przedmiot na prezent dla króla

Sposób przygotowania:

Królewskie Ciasto

Jeżeli masz ciasto francuskie kupione w sklepie, przygotowanie tego wypieku rozpoczniesz od utarcia masy migdałowej. W misce ubij miękkie masło. Następnie dodaj połowę porcji cukru oraz całą porcję migdałów oraz sól i całość utrzyj na gładką masę. W kąpieli wodnej przygotuj z jajek, pozostałej porcji cukru, Amaretto oraz esencji waniliowej krem na wzór zabaglione. Po przestudzeniu połącz je z masą z masła, cukru i migdałów. Następnie utrzyj wszystko na gładki krem.


Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Wytnij z niego koło o średnicy ok. 30 cm i drugie nieco większe.


Mniejszy krążek umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Rozsmaruj krem na jego powierzchni pozostawiając na brzegu ok. 2 – 3 cm zapasu. W kremie umieść migdał dla króla. Następnie pozostawiony brzeg posmaruj rozmąconym żółtkiem. Całość przykryj większym krążkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi. W cieście zrób kilka dziurek wykałaczką i posmaruj je w całości rozmąconym żółtkiem.


Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 min.