Sposób przygotowania:
Królewskie CiastoJeżeli masz ciasto francuskie kupione w sklepie, przygotowanie tego wypieku rozpoczniesz od utarcia masy migdałowej. W misce ubij miękkie masło. Następnie dodaj połowę porcji cukru oraz całą porcję migdałów oraz sól i całość utrzyj na gładką masę. W kąpieli wodnej przygotuj z jajek, pozostałej porcji cukru, Amaretto oraz esencji waniliowej krem na wzór zabaglione. Po przestudzeniu połącz je z masą z masła, cukru i migdałów. Następnie utrzyj wszystko na gładki krem.
Na blacie rozłóż ciasto francuskie. Wytnij z niego koło o średnicy ok. 30 cm i drugie nieco większe.
Mniejszy krążek umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Rozsmaruj krem na jego powierzchni pozostawiając na brzegu ok. 2 – 3 cm zapasu. W kremie umieść migdał dla króla. Następnie pozostawiony brzeg posmaruj rozmąconym żółtkiem. Całość przykryj większym krążkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi. W cieście zrób kilka dziurek wykałaczką i posmaruj je w całości rozmąconym żółtkiem.
Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 min.