Sposób przygotowania:
Królik duszony w musztardzie z kaszą
1.Tuszkę króliczą myjemy,dzielimy na około 5-6 części. Musztardę rozprowadzamy z olejem dodajemy pieprz i sól do smaku.Kawałki pokrojonego mięsa posmarować tak przygotowaną marynatą ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 190* przez 15 min.Następnie zalewamy 150 ml wody po czym piec 30 min od czasu do czasu skrapiając sokiem z pieczenia.Wyjąć z piekarnika przełożyć do garnka i trzymać okręcone w ciepłym miejscu.Sos z mięsa przelewamy do rondelka wlewamy wino i mieszamy drewnianą łyżką ,dodajemy śmietankę i ogrzewamy mieszając intensywnie tak aby nie doprowadzić do zagotowania sosu,doprawić do smaku sola i pieprzem i ponownie wymieszać. Tak przyrządzonym sosem polać mięso królika na talerzu. 2.Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia zasypujemy kaszę i gotujemy około 25 min cały czas mieszając,doprawiamy solą do smaku.Po tym czasie ,zdejmujemy kaszę z ognia i okręcamy garnek w koc aby kasza doszła. Podajemy z królikiem w musztardzie i ogórkiem kiszonym lub innym zestawem sałatek. Smacznego:)